TERMINATOR GENISYS

You’re just a relic from deleted timeline

Asi tak. Nový Terminátor zřejmě nebude tím nejhorším v sérii (překvapivě mám čtyřku radši než trojku), ale rozhodně není nejlepší. Čím ale tenhle díl je určitě, tak to bude brutální lejno na všechno, co James Cameron vytvořil a do čeho jsme se v těch devadesátkách zamilovali. Tenhle film se snaží “restartovat” celou sérii a nakopnout se k nové trilogii. Buďme rádi, že se to nakonec nepovedlo, peníze se nesypou a tahle nudná akční slátanina, která se k divákovi chová jako k idiotovi, upadne v zapomnění.

emilia-terminator-trailer

K zápletce se ani nemá cenu vyjadřovat. Kyle Reese (Jai Courtney – ach jo), se vrací v čase, aby zachránil Sarah Connor před Terminátorem. Záhy ovšem zjišťuje, že Sarah nepotřebuje jeho pomoc, je z ní zabíječka jak řemen a taťku jí dělá T-800 (Arnold Schwarzenegger), který je sice starý (protože lidská tkáň na endoskeletonu stárne jako každá jiná, tak přestaňte hejtovat), ale ještě není na odpis.

Společně pak všichni skáčou časem sem a tam, bojují se všemi různými formami robotů a Terminátorů a mluví. V tomhle filmu se až moc mluví. Každá postava komentuje to, co dělá a když nechápe, co má právě dělat, přijde druhá postava a řekne mu, co má udělat. Opravdu? Fakt obecenstvo zdegenerovalo do takového stavu, že mu musí filmaři vysvětlovat, co se na plátně děje v AKČNÍM FILMU? Režii měl na starost Alan Taylor, který má za sebou slušný počet dílů Hry o Trůny a Thor2: The Dark World a musím říct, že patří do televize. U Thora2 ho jistě limitoval Marvel a jejich producenti, ale tady udeřil hřebíček na hlavičku a hřebíček tím ohnul.

kyle-reese

Obsazení herci jsou ke všemu opravdu “nevyzrálí” a působí děsně mdle. Hlavně Jai Courtney (Uffff…). Neznám ho osobně, samozřejmě, takže může být naprosto v pohodě kluk, ale na plátně je to prostě jenom obličej s minimální mimikou a  schopností zahrát tak tři emoce – rozčílení, zmatení a ještě větší zmatení. EmiliaDaeniClarke v roli Sarah Connor také není nijak oslňující a hlavně ze začátku jsem její roli silné ženy opravdu nebral (možná kvůli opravdu podivným výrazům, které během střelby předvádí), ale tak od půlky filmu jakoby do role dorostla a vlastně jsem pak s ní neměl nijak velký problém. Jako plus bych ještě uvedl fakt, že jsem neviděl Daenerys Targaryen, ale naprosto jinou postavu. Co se Johna Connora (Jason Clark) týká, nebyl jsme nijak oslněn a opět bych jeho ztvárnění označil jako velmi mdlé. Připočtěte zbytečné a blbě udělané jizvy na tváři a nebaví vás se na něj dívat. Největším plusem tohoto filmu je každopádně Arnold Schwarzenegger jako Taťka T-800. Je to jediná postava, se kterou dokážete “srůst” a fandit jí. Je to prostě Arnie! Ten, který z Terminátora udělal ten kult, kterým dnes je. Jeho bitky “sám proti sobě” jsou fajn a dávají filmu šťávu, jsou ale bohužel až moc krátké a nestihnete si je užít, ani je nějak vstřebat. Bohužel. Na chvíli se objeví také oscarový J. K. Simmons a i on je skvělý – jako obvykle, ale zase prachsprostě nevyužitý.

Za zmínku určitě stojí i vizuální efekty… Nejsou zrovna oslňující a je jich tu moc. Výskyt vizuálních efektů by se dal shrnout do jednoho slova – “přesráno” – něco jako ToiToiky na festivalech. Pár triků ale vypadá vážně skvěle. Jsou to ty, které prostě musely vypadat dobře, ty co měly důležitou roli ve filmu a tím nemyslím nic jiného, než digitálního mladého Arnolda. Ten je totiž naprosto výborný a pro jednou zase dávají VFX najevo, že éra digitálních herců je již za rohem.

Terminator-Genisys-MovieHDwallpaper-5

Kolem a kolem jde ale o naprosto průměrné, místy až podprůměrné akční Sci-Fi, které dělá svým předchůdcům ostudu. Tohle není pokus o nastartování upadající značky. Tohle je pokus vetřít ji mezi omladinu nové generace a snažící se je ukecat hromadou triků, cool efektů a omíláním starých hlášek. Jenže je to přesně jak říkal Franta Fuka: “Když se T-1000 asi popáté rozteče… co z toho?”. Všechno je prvoplánové a nudné a finále filmu je tak přemrštěné, že by ho snad šlo přirovnat i k vysokooktanovému Rychle a Zběsile… akorát ve vzduchu… celou dobu jsem akorát kroutil hlavou.

BYLI JSTE VAROVÁNI

4/10

ČSFD
IMDB
RottenTomatoes

One thought on “TERMINATOR GENISYS

Add yours

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑